maanantai 24. toukokuuta 2010

Keskipäivällä

Luonto osaa hoitaa nämä hommat ihan kuin luonnostaan. Puussa on pöllynnyt siitepöly niin että tuulessa lentää keltaisia pilviä. Herään kun sataa. Suuret kuuset on pesty pölystä. Niiden kerkät ovat kuin neonvalot. Vierekkäisissä kuusissa on ihan eri väriset kerkät sitäpaitsi. Uudet nuput odottavat esiin tuloa ruskeissa silmuissa.
Metsästä otettu kotkansiipi on jo alkanut kasvaa parvekkeella ruukussa. Se on viimekesäinen. Selvisi siis talvesta sekin, aika sitkeää lajia. Parveke piti puhdistaa keltaisesta jauheesta joka oli kuin carrya. Sillä olisi hyvin voinut värjätä riisiä kattilallisen.
Kun helle on mennyt ja sataa on aika tehdä sisätöitä. Esille otettu laukkuompelukone odottaa. On korjattavia vaatteita kertynyt muutama. Oikeastaan pitää alkaa ajatella yrttien keräämistä.
Nyt keväällä juuri kun ne ovat uusia, saa kaikkein parhaimmat aromit talteen. Ainakin nokkosta näkyy jo hyvin. Se on paljon parempaa kuin kaupan pinaatti ja samoihin käyttötarkoituksiin. Aion laittaa noin kymmenen senttisiä nokkosen latvoja nipuiksi saunavihdan tapaan ja kuivattaa ne. Sopivat hyvin roikkumaan pieneenkin tilaan. Kun ne kuivuvat voi ne jättää sillensä ja murskata siitä suoraan lautaselle tai kattilaan. Tai sitten voi murentaa kuivina purkkiin. Paremman makuista kuin oregano.
Apila on myös hyvä kerättynä ja kuivattuna. Apilankukkia ei ole vielä mutta valkoiset ja punaiset apilankukat lisättynä teehen antavat makean aromin ja siitä saa taas joitain tärkeitä vitamiini ja hivenaineita. Eikä maksa paljon.
Luonnosta löytyvää, syötävää on hyvin paljon, emme vain osaa poimia niitä talteen.
Lenkkipolun varrelta voi äkkiä kerätä yhden nipun kotiin vietäväksi kerrallaan. Kannattaa kokeilla.
Mitä kaikkea voi kerätä? Voin antaa oppitunnin jos jotakin kiinnostaa!

2 kommenttia:

  1. Nokkosesta on minullakin hyviä kokemuksia. Pienet koivunlehdet ja nuoret kuusenkerkät ovat ilmeisesti syötäviä myös.

    VastaaPoista
  2. Koko lehtisalaattilautasellinen löytyisi kevyesti luonnosta juuri nyt ja koko kesän. Mutta on terveellistä tietää ne lajit joita sitten poimii ja käyttää ravinnoksi.

    VastaaPoista